24 octombrie 2012

Bucataria traditionala din Bucovina

Bucovina este una dintre cele mai frumoase si frecventate zone din Romania. Aceasta minunata zona a fost distinsa in anul 1975 cu premiul international “Pomme d’Or” de catre Federatia Internationala a Ziaristilor si Scriitorilor de Turism, iar numeroase monumente de arhitectura din aceasta zona au fost trecute in patrimoniul UNESCO. Bucovina a reusit, de-a lungul anilor, sa isi pastreze traditiile si obiceiurile, de la dansurile si cantecele specifice pana la mancarurile traditionale.
 
Retete traditionale din Bucovina 
 
Scrajele (scrijele) 
Scrajele sunt cartofi curatati, feliati si sarati, prajiti pe plita incinsa. Se servesc la masa ca si garnitura pentru fripturi sau se pot servi cu iaurt/mujdei de usturoi.
 
Cobza de pastrav afumat
 
cobza de pastrav afumatAcest minunat preparat culinar este pregatit de localnicii din Bucovina dupa o reteta autentica a silvicultorului Antonovici, acesta fiind inventatorul acestui preparat in urma cu vreo cinci decenii.
“Fiecare peşte e prins, curăţat, spălat bine şi pus să stea vreo patru ceasuri la baiţ, cu sare şi condimente. Nu folosim oţet sau vin, iar condimentele nu trebuie să fie din cele tari, ca să nu acopere gustul delicat al peştelui. După asta, peştele îl clătim şi îl punem la afumat. Folosim numai fum cald, ca să se pătrundă carnea, din conuri de brad. Afumatul e o tehnică specială şi trebuie să o deprinzi, pentru că dacă fumul e prea cald sau prea tare, peştele se sfărâmă sau devine amar, iar dacă fumul e prea rece ori prea puţin peştele rămâne crud. Durează cam 4-5 ore afumatul, poate şi mai mult uneori. Pe urmă se lasă la răcit şi abia după aceea se poate grupa peştele în cetină şi lega” – Teofil Grigorea, de la păstrăvăria Valea Putnei.

Ciulama de galbiori
 
Ciulamaua de galbiori este o delicioasa tocanita pe baza de ciuperci proaspete si smantana din belsug.

Pastrav in sos de smantana
 
pastrav smantana
Ingrediente: 6-8 pastravi proaspeti, 1 kg smantana,cateva fire de ceapa verde din gradina, verdeata proaspata (marar, tarhon, leustean), sare grunjoasa.
Preparare: se curata si se spala bine pestele, fara a i se taia capul, apoi se pune pe plita incinsa (pe care a fost asternut un strat dens de sare grunjoasa), lasandu-se sa se prajeasca putin pe ambele parti. Se iau pastravii de pe plita si se curata pe ambele parti de sarea grunjoasa lipita de ei. Intr-o cratita se pun pastravii, se acopera cue smantana peste care se presara ceapa verde tocata, lasandu-se astfel la fiert, la foc mic, cam 10 minute, pana se ingroasa smantana. La final se da de pe foc si se presara verdeata tocata.

Balmos de Bucovina
 

Balmosul este o mancare ciobaneasca facuta din cas dulce de oaie, fiert in lapte/unt la care se adauga putin malai.
Ingrediente necesare: l kg malai, 2 litri smantana, 400 g unt, 500 g telemea,l kg cas proaspat.
Preparare: Punem la fiert smantana impreuna cu 200g unt si se marunteste branza. Cand incepe sa bulbuceasca fiertura, se presara malaiul, putin cate putin, amestecand mereu. Se adauga branza, se amesteca pana capata consistenta de mamaliga. Se serveste cu cas faramitat si bucatele de unt.

Placinte poale-n brau
 
Placintele poale-n brau sunt un simbol al bucatariei moldovenesti, sunt placinte cu branza atat de bune, incat se spune ca te lingi pe degete cand la mananci . De obicei sunt consumate la orice ocazie, nu doar la anumite sarbatori sau in anumite perioade, cum e cazul altor feluri de mancare romanesti.

Afinata
 
Ingrediente: 5 kg afine, 2 kg zahar tos, 1,5 l alcool de 80 grade.
Preparare: Se curata afinele proaspete de codite si se spala bine. Intr-o sticla mare, damigeana (de cca 8-10 kg), se pune un strat mai gros de afine apoi un strat de zahar si asa mai departe, pana se termina afinele. Pe fundul sticlei nu se pune zahar, pentru ca se dizolva greu. Se leaga sticla la gura cu un tifon si se lasa la soare pana se dizolva tot zaharul, formandu-se un sirop dulce de afine. Se adauga peste sirop, apoi, alcool de 80 grade, astfel incat afinata sa aiba circa 30 grade alcool la final. Se astupa sticla cu un dop de pluta si se pastreaza la loc uscat si racoros.