Bucovina este una dintre cele mai frumoase si frecventate zone din Romania. Aceasta minunata zona a fost distinsa in anul 1975 cu premiul international “Pomme d’Or” de catre Federatia Internationala a Ziaristilor si Scriitorilor de Turism, iar numeroase monumente de arhitectura din aceasta zona au fost trecute in patrimoniul UNESCO. Bucovina a reusit, de-a lungul anilor, sa isi pastreze traditiile si obiceiurile, de la dansurile si cantecele specifice pana la mancarurile traditionale.
Retete traditionale din Bucovina
Scrajele (scrijele)
Scrajele sunt cartofi curatati, feliati si sarati, prajiti pe plita incinsa.
Se servesc la masa ca si garnitura pentru fripturi sau se pot servi cu iaurt/mujdei de usturoi.
Cobza de pastrav afumat
Acest minunat preparat culinar este pregatit de localnicii din Bucovina dupa o reteta autentica a silvicultorului Antonovici, acesta fiind inventatorul acestui preparat in urma cu vreo cinci decenii.
“Fiecare peşte e prins, curăţat, spălat bine şi pus să stea vreo patru ceasuri la baiţ, cu sare şi condimente. Nu folosim oţet sau vin, iar condimentele nu trebuie să fie din cele tari, ca să nu acopere gustul delicat al peştelui. După asta, peştele îl clătim şi îl punem la afumat. Folosim numai fum cald, ca să se pătrundă carnea, din conuri de brad. Afumatul e o tehnică specială şi trebuie să o deprinzi, pentru că dacă fumul e prea cald sau prea tare, peştele se sfărâmă sau devine amar, iar dacă fumul e prea rece ori prea puţin peştele rămâne crud. Durează cam 4-5 ore afumatul, poate şi mai mult uneori. Pe urmă se lasă la răcit şi abia după aceea se poate grupa peştele în cetină şi lega” – Teofil Grigorea, de la păstrăvăria Valea Putnei.