19 iulie 2012

Bucataria greceasca

bucataria greceascaCine a vizitat Grecia a fost cu siguranta impresionat de traditiile culinare grecesti. Bucataria traditionala greceasca isi are radacinile in culturile din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani.

Mancarea greceasca este simpla si rafinata, bine condimentata, cu o savoare inconfundabila data de bogatia si calitatea superioara a ingredientelor folosite.

Bucataria greceasca este una dintre cele mai vechi din lume cu o istorie de mai bine de 2.500 de ani iar prima carte despre arta culinara a fost scrisa de un poet grec, Archestrator, in anul 330 I.C.

Preparate culinare traditionale bucatariei grecesti


retete grecesti

Mezedes: gustari pentru cina din care nu lipsesc maslinele, ardeiul iute copt, branza feta, legumele de sezon, sardinele si diferite preparate din fructe de mare.
Felul principal reprezinta un adevarat festin in bucataria greceasca grecii fiind consumatori de orice fel de carne, de la pui, porc, vita si miel pana la minunatele fucte de mare preparate intr-un mod exceptional.
Printre cele mai appreciate mancaruri servite la felul principal se Numara:

Miel la cuptor cu cartofi: este un fel de mancare servit frecvent la greci, in special in ziua de Duminica.
Bekri Meze (gustarea betivilor): se prepara din cuburi de carne de vita/porc marinate intr-un amestec format din vin, cuisoare, frunze de dafin, scortisoara si ulei de masline care se fierb la foc mic.
Kleftiko: un delicious miel la cuptor, marinat in sos de lamaie si usturoi.  
Giouvetsi: miel/vitel la cuptor in vas de lut.Gyros: carne la protap cu sos si garniture pe pita (un produs de fast-food apreciat).
Moussaka: se prepara din starturi de carne tocata si felii de vinete, acoperite cu o crema de oua sau sos béchamel, care se pun in tava si se adauga la cuptor.
Soutzoukakia Smyrneika: chiftele mari condimentate cu chimen, scortisoara si usturoi si servite in sos de rosii.
Orezul ocupa un loc important in gastronomia elena din acesta grecii reusind sa prepare un delicios pilaf asezonat cu condimente sau alune.
O garnitura traditionala este dolmates, frunze de vita de vie umplute cu orez, carne, linte si condimente).
 
ulei de masline - GreciaBaclava - Grecia
Uleiul de masline este un element de baza in bucataria greceasca. Grecia detine, la nivel mondial, locul I in ceea ce priveste consumul de ulei de masline pe cap de locuitor. Uleiul de masline extra-virgin, rezultat din prima presare a maslinelor, este cel mai apreciat de catre populatia elena.
Condimentele din plante sunt nelipsite din bucataria greceasca iar cele mai apreciate si folosite sunt oregano, busuiocul menta si cimbru.
Salatele grecesti sunt renumite pentru gustul lor si abunda in legume proaspete si ierburi aromate.
Branza feta este un aliment de baza in bucataria greceasca fiind recunoscuta si apreciata pe plan mondial.
Cele mai gustoase preparate grecesti sunt cu siguranta dulciurile.
Ingredientele de baza in prepararea unui desert grecesc sunt mierea, zaharul, nucile si o mare varietate de siropuri. Cel mai cunoscut desert grecesc este baclavaua - prajitura realizata din mai multe foi cu sirop de miere si o cantitate generoasa de nuci. In categoria deserturilor grecesti deliciose fac parte si urmatoarele preparate: Kaltzounia (placinta cu miere), Galaktoboureko (placinta cu lapte si gris), Loukoumades (gogosi mici cu miere si scortisoara), Kourabiedes (fursecuri), Bougatsa (foietaj crocant cu crema de vanilie), Revani (prajitura cu iaurt si gris).
 
Nu te poti bucura de preparatele grecesti fara a te delecta cu ouzo, o bautura traditionala cu aroma de anason. Grecii sunt faimosi si pentru vinurile sale retsina fiind cel mai vechi sortiment de vin din Grecia.
 
Mini dictionar gastronomic
  • Arni: carne de oaie
  • Astakos: homar
  • Baclavaua: desert cu nuca si miere
  • Briam: preparat traditional din legume la cuptor
  • Boureki: legume cu carne invelite in aluat
  • Dolmadhes: carne tocata cu orez in foi de viata de vie
  • Elliniko: cafea greceasca
  • Fava: piure de mazare sau piure de fasole
  • Horiatiki: salata greceasca