Egreta
Egretele fac parte din familia starcilor avand un aspect exterior caracterizat prin gat, picioare si cioc lung. Maiestria egretei este data de penajul de un alb pur in contrast cu piciorele si ciocul de un negru patrunzator.
Egreta este protejata de lege in Romania si reuseste sa incante, prin prezenta ei maiestuoasa, turistii care viziteaza Delta Dunarii.
Egreta alba prefera sa frecventeze zonele cu balti si lacuri line unde gaseste hrana insa uneori isi face simtita prezenta si in camp deschis fiind in cautare de broaste si insecte. Este o pasare migratoare, vazul este simtul cel mai dezvoltat motiv pentru care vanatul se realizeaza in timpul zilei.
Pentru cuibarit, egreta alba alege zone retrase si linistite, stufarisuri unde femela depune un numar de maxim 4 oua albastrui in perioada lunii aprilie. Perioada de incubatie este de 27 de zile iar clocitul este realizat atat de femela cat si de mascul.
Cormoranul
Sursa foto: Wikipedia |
Cormoranul face parte din familia Phalacrocoracidae fiind pasari acvatice de talie mijlocie care traiesc cresc puii in colonii.
In Delta Dunarii intalnim trei specii de cormorani: Cormoranul mare, Cormoranul mic si Cormoranul motat. Adultii au penaj negru, la baza ciocului au o suprafata de piele de culoare galbena iar ciocul se termina in capat cu un carlig.
Cormoraniise hranesc cu peste pe care il prind prin scufundarea gaturilor lungi in apa. Au o durata medie de viata de 10-15 ani dar unele exemplare ating chiar si pragul de 30 de ani.
Cormoranii isi fac cuibul pe sol sau in copaci. Cuibul este construit de femela si mascul din pietris si crengi iar perioada de incubatie este de 25-30 zile.
Pelicanul - sanitarul baltii
Pelicanul este o specie rara al carui numar este in scadere existand doar 3.500 de cuiburi clocitoare in Europa. Datorita masurilor de protectie avem in prezent, pe teritoriul Deltei Dunarii, 2500 de perechi de pelicani comuni si 100 de perechi de pelicani creti. Pelicanii sunt pasari migratoare, sosesc in jurul echinotiului de primavara si pleaca in jurul echinotiului de toamna. Toate speciile de pelicani (in total sunt opt specii) sunt aproape in totalitate ihtiofage. Un pelican are nevoie zilnic de o cantitate de hrana de 20-30 kg. Pelicanii se hranesc de cele mai multe ori in apele mici, in locurile unde se aglomereaza pestii, prinzand mai usor pestii bolnavi. Prin indepartarea pestilor bolnavi, pelicanii previn aparitia unei epizootii fapt care le aduce renumele de ''sanitarii baltii''.
Corcodel mare
Corcodelul este o pasare acvatica din familia Podicipedidae, prezent in majoritatea baltilor de campie dar in special in Delta Dunarii pe timp de vara. Are o lungime medie de 50cm si o greutate situata intre 800-1400 g.
Corcodeluleste usor de recunoscut, are corpul cafeniu deschis cu un guler de pene de culoare portocaliu-roscate, fata alba, crestetul negru si ciocul roz. Cand se simte amenintat se scufunda intr-un mod elegant in apa. In timpul perioade de reproducere are pe cap doua smocuri de pene negre. Imperecherea se face dupa un ritual de o frumusete rara in care perechea de corcodei realizeaza un dans nuptial. Imperecherea se realizeaza pe cuibul plutitor care a fost construit de parteneri. In lunile mai - iunie partenerii clocesc ouala (3-5) din care ies puii acoperiti cu mult puf. Acestia sunt purtati pe spatele parintilor pana cresc mai mari.