28 iunie 2012

Delta Dunarii

Delta Dunarii - Un colt de paradis

 
Delta Dunarii este a doua delta ca marime din Europa si cea mai bine conservata delta din intreaga lume. Pentru a intelege ce este Delta Dunarii este necesar sa vizitezi acest paradis complex, sa faci o plimbare cu barca pe canalele si lacurile unde doar freamatul stufului si cantecul pasarilor disturba linistea deplina.
In acest colt de rai exista peste 320 specii de pasari, 44 specii de mamifere, 130 specii de pesti, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, peste 2400 specii de insecte.
Din cele 320 specii de pasari, 10 specii de pasari sunt declarate monumente ale naturii si 224 specii de pasari sunt ocrotite de lege prin Conventia de la Berna.
Printre speciile ocrotite se numara: pelicanul comun, pelicanul cret, lopatarul, egreta mare, egreta mica, lebada muta, lebada cantatoare, piciorongul, califarul alb, califarul rosu si vulturul codalb.


Flora este reprezentată de 1.839 de specii, dintre care 678 de alge planctonice, 107 de licheni, 38 de macromicete şi 1.016 plante vasculare.
Delta Dunarii se intinde pe teritoriu a doua tari, Romania si Ucraina, avand o suprafata totala de 580000 ha (82% pe teritoriul Romaniei si 18% pe teritoriul Ucrainei).
Delta Dunarii este delimitata la sud-vest de podisul Dobrogei, la nord formeaza granita cu Ucraina, iar în est se varsa în Marea Neagra. Dunarea ajunsa la Patlageanca se bifurca în doua brate, Bratul Chilia (nord) si Bratul Tulcea (sud), brat care se desparte la randul sau in în Bratul Sulina si Bratul Sfantul Gheorghe.
Bratul Chilia, formeaza granita cu Ucraina si transporta pe cursul sau (104 km lungime) 60% din apele si aluviunile Dunarii.
Bratul Sulina este situat în mijlocul Deltei si, spre deosebire de Chilia, are un curs rectiliniu, fiind permanent dragat şi întretinut pentru navigatia vaselor maritime. Bratul Sulina are o lungime de 71 km si transporta 18% din volumul de apa al Dunarii.
Bratul Sfantul Gheorghe are cursul orientat spre sud-esţ si se desfasoară pe 112 km, transportand 22% din debitul Dunarii. La varsare formeaza insulele Sacalin considerate un început de delta secundara.
Delta Dunarii nu a fost declarata, pentru protectia ei, ca fiind un parc national datorita celor 25 de localitati in care isi duc traiul 15,000 de locuitori. Cei mai multi locuitori traiesc in armonie deplina cu resursele naturale ale deltei avand drept ocupatie pescuitul, agricultura, cresterea animalelor, taierea stufului sau apicultura. In Delta intalnim, pe langa romani, 21 de nationalitati printre care si rusii-lipoveni, ucrainieni, turcii si tatarii.
Din Tulcea exista doua posibilitati de transport spre Delta Dunarii: acces rutier posibil doar in unele localitati (trecere cu bacul pe la Nufarul) si acces naval cu vaporul Cataramanul, vaporul Pasager sau salupele rapide.