7 iunie 2012

Bulgaria



Denumire oficiala: Republica Bulgaria
Cod international: BG
Suprafata: 111, 002 km
Populatie: 7, 4 milioane locuitori
Capitala: Sofia
Clima: Zona de tranzitie intre clima mediteraneeana si clima continentala
Fus orar: CET + 1 ora
Vecini: Grecia, Turcia, Macedonia, Serbia si Romania


Balchik - perla litoralului bulgaresc

Balchik (Balcic) este orasul bulgar situat pe tarmul Marii Negre la o distanta de aproximativ 60km de Vama Veche.
Balchik este cunoscut si sub numele de ‘’Orasul Alb’’ datorita dealurilor albicioase din jurul sau iar tarmul Marii Negre din oras poarta denumirea de ‘’Coasta de Argint’’ . Balchick a fost orasul de suflet al Reginei Maria a Romaniei, dovada acestui atasament fiind castelul si gradina botanica realizate la cererea Majestatii sale. Castelul Reginei Maria poarta denumirea de ''Cuibul linistit'' si este inconjurat de o gradina botanica unica in Balcani care este vizitata anual de un numar numeros de turisti.
„ ...am avut ca o simtire ca locul acesta ori ma asteptase pe mine, ori ca eu traisem totdeauna in asteptarea lui (...). Faceam parte din loc si locul facea parte din mine.” ( Regina Maria despre Balchick)

Albena - locul ideal pentru un concediu cu familia

Albena se afla la o distanta de 40 km de Varna fiind renumita pentru numeroasele facilitati oferite familiilor cu copii mici. Atractia principala o constituie Rezervatia Naturala Baltata care gazduieste numeroase specii de plante si animale, precum: ariciul, cartita, liliacul, veverita, vidra, sacalul, vulpea, etc.
In Albena se poate vizita deasemenea zona Kap Kalia Kra, un loc mirific compus din numeroase stanci si ape cristaline in care se pot zari delfini. Statiunea Albena este cunoscuta pentru nisipul fin si apa curata precum si pentru posibilitatile de practicare a sporturilor nautice. Turistii dornici de distractie isi pot petrece seara in discotecile si terasele deschise in fiecare zi insa exista reguli stricte privind muzica si zgomotul la ore tarzii astfel incat si familiile cu copii sa aiba parte de un concediu reusit.
 

Nisipurile de aur ( Golden Sands) - comoara litoralului bulgaresc

Numele statiunii provine dintr-o veche legenda a locului, care spune ca in urma cu foarte multi ani, niste pirati au ingropat o mare comoara pe faleza Marii Negre iar natura s-a razbunat transformand aurul in nisip fin.
La o distanta de 17 km de orasul Varna, statiunea Nisipurile de Aur este situata in zona in care muntele se intalneste cu marea, oferind turistilor o priveliste superba.
Apa limpede a marii si nisipul fin ii determina pe turisti sa revina an de an in aceasta statiune.
 

Varna - capitala maritima a Bulgariei

Varna se mai numeste si capitala maritima a Bulgariei deoarece este cel mai mare oras bulgar de pe coasta Marii Negre.
Orasul este dominat de un aer vienez datorita cladirilor si culturii pastrate din sec. XIX si XX.
Principalele atractii turistice in orasul Varna sunt: Muzeul Naval National; Planetarium; Muzeul Etnografic; Delfinariul; Acvariul; Termele Romane; Gradinile Mari; Parcul Municipal; Teatru Dramatic Stoyan Bachvarov; Biserica Sfanta Fecioara Panaghia; Muzeul Arheologic, etc.

Sunny Beach - statiunea care imbina relaxarea cu Aventura

Plaja din Sunny Beach este decorata cu distinctia ''Blue Flag'' motiv pentru care este foarte apreciata si cautata de turistii din intreaga Europa.
Atmosfera in statiune este una vesela si relaxanta, terasele ofera seara concerte si concursuri pentru turisti iar in timpul zilei plaja, cu nisipul fin si apa curata a marii, este locul ideal pentru a te relaxa si bronza.
In Sunny Beach exista 3 parcuri acvatice:
-Action Aqua Park, Kuban Aqua Parc si Caribbean Mini Aqua Park (destinat, in special, copiilor).
 
 

Nessebar - orasul antic de pe malul Marii Negre 

Nessebar este unul dintre cele mai vechi orase din Europa, vechimea de 9000 de ani fiind redata de monumentele arhitecturale, strazile, bisericile si ruinele fortificate.
Statiunea Nessebar se afla la 5 km de Sunny Beach si este una dintre cele mai vizitate statiuni de pe litoralul bulgaresc. In Nessebar punctul de atractie pentru turisti il reprezinta Centrul Vechi al orasului cu ruinele fortificate, bisericile si cladirile care dateaza de mii de ani.
Locuri deosebite de vizitat in Nessebar: Casele Diamanti si Moara de vant, Baia turceasca, Portile orasului, Ruinele cetatii, etc.
 

Ghid de calatorie in Bulgaria - Informatii utile

 
Conditii de intrare si regimul de sedere in Bulgaria
Intrarea cetatenilor romani pe teritoriul Bulgariei se face in baza cartii de identitate sau a pasaportului (aceastea trebuie sa fie valabile si sa ateste nationalitatea) iar perioada de sedere este de pana la 3 luni fara nici o conditionare sau formalitate.

Asigurarea medicala
Asigurarea medicala este obligatorie in Bulgaria motiv pentru care este absolut necesar ca toti cetatenii romani care calatoresc in Bulgaria sa incheie o polita de asigurare medicala si de calatorie.

Informatii utile pentru soferi
Legislatia rutiera din Bulgaria este similara cu cea din Romania: este obligatorie folosirea centurii de siguranta si interzisa folosirea telefonului mobil de catre sofer in timpul deplasarii cu autoturismul.
Plata utilizarii drumurilor publice se efectueaza la intrarea pe teritoriul Bulgariei, existand un sistem similar vignetei romanesti. Sunt necesare cartea verde a autoturismului, talon de inmatriculare si permisul de conducere.
In cazul parcării neregulamentare sau unde această manevră este interzisă, este posibilă tractarea de către autorităţi a autoturismului la un parcaj special, de unde poate fi recuperat numai după perceperea taxelor aferente.

Atenţie! In cazul în care va este reţinut permisul şi vi se aplica o amendă contravenţională, agentul de poliţie incheie un proces verbal de contravenţie, care trebuie semnat şi de contravenient. Precizam ca procedura de restituire a permisului prevede ca acesta să fie trimis la Ambasada Romaniei la Sofia, numai după expirarea perioadei de suspendare şi plata amenzii contravenţionale. Ambasada il trimite la MAE, de unde ajunge la autoritatea care l-a eliberat, de la care se poate recupera.
Amenzile se platesc prin transfer bancar în contul precizat în procesul verbal, la oficiile poştale sau la autoritatea menţionată în procesul verbal.
In cazul in care consideraţi ca sunteţi victima unui abuz al poliţiei, potrivit legii bulgare a circulaţiei pe drumurile publice, puteţi contesta procesul verbal de contravenţie, în termen de 7 zile.

Numere de urgenta
Servicii de urgenta: 112
Politie: 116
Pompieri: 160
Salvare: 150

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu