4 mai 2012

Slovenia

Denumire oficiala: Republica Slovena
Cod international: SLO
Suprafata: 20,273 km
Populatie: 2 milioane locuitori
Capitala: Ljubljana (272, 220 locuitori)
Clima: Continental blanda cu climat mediteranean pe coasta
Fus orar: CET
Vecini: Ungaria , Austria, Croatia, Italia
 

 

Slovenia - de la Alpii cei mareti pana la coasta Marii Adriatice

Slovenia, cu o suprafata de aproape zece ori mai mica decat cea a Romaniei, reuseste sa ofere turistilor o experienta de neuitat datorita mediului pitoresc si variat.
Slovenia se află la confluenţa a patru mari regiuni geografice europene: Munţii Alpi, Alpii Dinarici, Câmpia Panonică şi Marea Mediterană.




Parcul National Triglav

Cea mai mare parte a Alpilor Iulieni se află în Parcul Naţional Triglav situat in partea de N-V a Sloveniei, in apropierea granitei cu Italia si Austria.
O drumetie prin Parcul Triglav iti permite sa descoperi numerose vai glaciare, cascade, peste 600 pesteri, paduri intinse si lacuri cristaline.
In parc intalnim cel mai inalt varf muntos din Slovenia, varful Triglav (2864m), un simbol al tarii reprezentat pe drapelul national.
In aceasta zona intalnim si renumita statiune Bled, locul preferat al indragostitilor.
Lacul Bled cu apa de un albastru pur de munte, zona pentru plaje, pescuitul, inotul si plimbarile cu barca fac din orasul Bled un loc ideal pentru o vacanta reusita.
Pentru iubitorii drumetiilor montane zona Bohinj reprezinta punctul de plecare iar lacul Bohinj şi Bohinjska Bistrica sunt un paradis pentru pasionatii de activitati acvatice. Schi, alpinism montan, planorism si ciclism montan sunt doar cateva dintre activitatile practicate de turisti in aceasta zona.
 

Coasta slovena

Pe coasta de numai 47km se afla orasele cu aer medieval Piran, Izola şi Koper care ofera tot confortul necesar pentru ca turistii sa aiba o vacanta reusita.
Piran, ''bijuteria'' coastei Adriatice, este un vechi port la mare construit in stil venetian care este in prezent protejat ca monument cultural si istoric. Izola este un oras de pescari cu numeroase izvoare termale si atrage anual un numar mare de vizitatori.
Pe coasta Adriaticii intalnim si orasul Portoroz (portul trandafirilor) considerat perla litoralului sloven. Portoroz este cel mai vizitat oras de pe coasta slovena fiind apreciat pentru numeroasele spa-uri si hoteluri moderne.

Maribor - Capitala Europeana a Culturii in anul 2012

Maribor, situat in regiunea Pohorje, este considerat al doilea oras din Slovenia cu o populatie de aproape 115000 locuitori.
In Maribor, turistii au ocazia sa viziteze Via Veche ( Stara Trta) - cea mai veche vita de vie avand peste 400 de ani, Turnul de apa, Podul vechi ( Stari most), Catedrala Stolnica, Crama Vinag, Primaria Maribor, Piata Castelului (Grajski trg) - Castelul Maribor, Muzeul Regional Maribor, Sf. Florian, hoteluri, cafenele, magazine si sa participe la Festivalul din Lent (in fiecare an la sfarsitul lunii iunie).

Ljubljana: locul unde vechiul se intrepatrunde armonios cu noul

Ljubljana este capitala Sloveniei si in acelasi timp este orasul cu cea mai mare populatie din tara (276 000 locuitori).
Este un oras in care au loc concerte, targuri, festivaluri si diferite evenimente care aduc placere numarului mare de turisti care viziteaza Ljubljana. In lunile calde ale anului, pe malul raului Ljubljanica, se instaleaza terase si cafenele iar la doar cativa km de oras se organizeaza zborul cu balonul cu aer cald. Aceasta experienta este unica deoarece zborul langa Alpii mareti iti taie rasuflarea.
Obiective turistice in Ljubljana: Tromostovje ( Podul Triplu; este podul care leaga Piata Preseren de Centrul Istoric), Zoo Ljubljana, Ljubljana Castle, ZmaJski Most ( Podul Dragonului), Parcul Tivoli, etc.
 

Ghid de calatorie in Slovenia - Informatii utile

 
Conditii de intrare si regimul de sedere in Slovenia
Intrarea cetatenilor romani pe teritoriul Sloveniei se face in baza cartii de identitate sau a pasaportului (aceastea trebuie sa fie valabile si sa ateste nationalitatea) iar perioada de sedere este de pana la 3 luni fara nici o conditionare sau formalitate.

Asigurarea medicala
Asigurarea medicala este obligatorie in Slovenia motiv pentru care este absolut necesar ca toti cetatenii romani care calatoresc in Slovenia sa incheie o polita de asigurare medicala si de calatorie.

Informatii utile pentru soferi
Circulatia auto in Slovenia:
- circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului;
- este obligatoriu ca farurile sa fie aprinse in permanenta pe tot parcursul anului ( faza de intalnire);
- se aplica sistemul prioritatii de dreapta, exceptie fiind sensul giratoriu;
- limita de viteza admisa este de 50 km/ora in localitati, 90 km/ora in afara localitatii si 130 km/ora pe autostrada. Depasirea limitei de viteza poate duce la aplicarea de amenzi (300-1000 euro) si/sau suspendarea permisului de conducere;
- este obligatoriu folosirea centurii de siguranta ( inclusiv pentru scaunele din spate in cazul in care masina are in dotare centura de siguranta pentru aceste locuri);
- folosirea telefonului mobil in timpul condusului este permisa doar cu folosirea sistemului hands-free.
- limita de alcoolemie : 0,5.
Permisul de conducere romanesc este valabil in Slovenia pe o perioada de 90 de zile de la data intrarii pe teritoriul sloven.

Numere de urgenta:
Politie: 113
Salvare: 112
Asistenta rutiera: 1987
Ambasada Romaniei in Republica Slovenia (Veleposlanistvo Romunije)
Adresa: Smrekarjeva 33a, 1107 Ljubljana
Telefon: 00-386-1-505.82.94; 00386-1-505.73.35; 00-386-40.23.30.21
Fax: 00-386-1-5055432
Web: http://ljubljana.mae.ro
E-mail: embassy.of.romania@siol.net                                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu