24 iulie 2012

Bucataria traditionala din Delta Dunarii

Suntem norocosi sa avem Delta Dunarii, ''cea mai spectaculoasa si neobisnuita lume romaneasca, o insula, nici apa nici pamant'', cum este caracterizata de Radu Anton Roman. Bucataria traditionala deltaica cuprinde o gama larga de preparate din peste, gustoase si realizate dupa obiceiuri stravechi. In Delta Dunarii turistii descopera ca exista moduri de a prepara pestele la care nu s-au gandit niciodata, metode pentru curatarea pestelui respectate cu sfintenie generatie dupa generatie. Foarte multe ponturi nu o sa primim deoarece aceste mici secrete de preparare a pestelui sunt transmise in familie insa ceea ce se cunoaste cu certitudine este faptul ca, pentru a iesi un preparat gustos, este musai ca pestele sa fie intotdeauna proaspat iar apa folosita la gatit sa fie luata din Dunare.
 
Preparate traditionale din Delta Dunarii:

crap pe varza delta dunarii
Crap pe varza

stiuca umpluta delta dunarii
Stiuca umpluta cu peste

chiftele de peste
Chiftele de peste

snitele din somn
Snitele din somn
Alte preparate traditionale din Delta Dunarii:
 
sarmale din peste
Lin cu legume la gratar
Scrumbie la gratar
Saratura afumata
Malasolca
Crap la cuptor
Plachie de crap
Saramura de crap
Ciorba cu perisoare de peste

Bors de peste - reteta traditionala

Se spune ca daca ajungi in Delta Dunarii si nu mananci un bors pescaresc traditional, preparat ca la mama lui, poti sa spui ca degeaba ai fost.
 
bors de peste delta dunarii - bors pescaresc traditional
Sursa foto:   http://gastronomiedeltaica56.blogspot.ro
Bors pescaresc - reteta dupa Radu Anton Roman
Degeaba ii zice lumea ''bors'' pentru ca niciodata pescarii Deltei Dunarii, cazacii pescari, cum ii numea Sadoveanu, fie ei lipoveni barbosi sau haholi (ucraineni rasi la sange), nu fac si nu pun zeama fermentata de tarate de grau. Dar asa a ramas din vechime sin din slava gastro-cazaceasca, bors. Deci bors ii spunem si noi!
Noaptea, cand pleaca barbatii Deltei la pescuit, nu cara cu ei decat ceva paine, o ceapa-doua, sare, otet si ciusca. Prea rar o sa mai uite lipoveanul prin fundul sacului si un cartof. Dar va sti, in inima plaurului, sa construiasca, ca un arhitect cu inspiratie divina, cea mai gustoasa ciorba de peste din cate exista si iese din apa dulce (se aseamana cu celebra Bouillabesse du Midi). Si, cand spun peste, inseamna tot pestele Deltei, deodata! Pentru ca, in lipsa zarzavatului si legumelor, gustul formidabil al ciorbei haholesti il da tocmai varietatea de peste care fierbe in ceaun.
 
S-o luam pe-ndelete.
delta dunarii
Sursa foto:  http://gastronomiedeltaica56.blogspot.ro 
Mai intai, cateva sfaturi de deschidere. Pestele de bors trebuie sa fie cat mai proaspat. Viu, ce mai! Apoi, nu-l spalati prea energic. Curatati-i solzii, taiati-l pe burta. Scoate-ti matele si alte maruntaie, fierea mai ales, catiti-l o data cu apa curata si gata. Mai ales, nu-i scoateti branhiile si nici alte „oase amare”. Nu exista nici un fel de „os amar”, chestia e doar o legenda intretinuta de cei ce sparg fierea din neindemnare (iar gustul bun in bors capul il daruieste, cu generozitate). Icrele fara valoare, de albitura, laptii, maruntaiele de rapitor se pun si ele la fiertura.
 
Deci, ce pesti se pun la bors?
Fara caracuda, fara vaduvita cu carne rosie-aurie (sau macar platica si un crap mai mare) ciorba nu e ciorba. Dar ar fi pacat sa nu fiarba impreuna si un triunghi de rapitori – un somotei, un salau, o stiuca, - cu ceva albitura ca batca si rosioara, un avat si doi carasi cu icre cu tot, neaparat un lin dulceag si o mreana fina la carne ca o perversiune thailandeza (atentie, icrele de mreana dau dureri de cap si ameteli). Si se pun si vreo doi-trei bibani mai mari, cu tesatura carnii alba, aspra si sarata (stiati ca fiecare peste miroase altfel, are alt gust?). Stiuca cu miros de iarba de mare si cu gust de migdala, somnul cu iz si mai ales gust de castane prajite, vaduvita galbuie cu parfum afrodisiac, sunt unice, opere dumnezeiesti. Totul se combina insa in borsul pescaresc ca-ntr-o – sa zic simfonie? Sa tot spus! Adunare splendid democratica in fata urnelor de vot, pentru a face sa triumfe unica, colosala, inconfundabila vointa populara.
  • La doi litri de apa se pun o ceapa si o lingura mare rasa de sare
  • Cand da in clocot se pune pestele cat sa-l acopere zeama, adica vreo patru-cinci chile
  • Dupa douazeci de minute de la primul clocot se adauga otetul, dupa gust (zeama se va albi)”borsul” e gata.
In Delta, borsul se mananca cu un dichis local. Adica se scoate intr-o tava pestele. Intr-o strachina adanca se amesteca zeama din ciorba, sare si otet, se marunteste ciusca. In „saramura” asta acra se intinde pestele, cu mainile si cu picioarele, cu gura, cu ce apuci, ca dac-ai dat o zi intreaga la rame si ti-e ajuns de frig, nu mai stai sa cauti acolo, intre stufuri si gheturi, bunele obiceiuri, ci te saturi cum poti. Si poti!

Cand ti-e bine si satul esti, abia atunci pui zeama si numai zeama in blide si o bei, fierbinte, deasa si dadatoare de viata, gandind ca placerile lumii sunt putine si merita sa umbli dupa ele, si in timpuri dusmanoase si in locuri departate.