11 octombrie 2012

Judetul Alba - un taram al naturii surprinzatoare

Judetul Alba este cuprins de trei mari tinuturi, ce ofera fiecare in parte privelisti splendide:Tinutul Muntilor Apuseni (Muntii Bihor, Muntii Trascau, Muntele Mare si Muntii Metaliferi),Tinutul Muntilor Sureanu si Tinutul Podisului Transilvaniei.
 
Muntii Apuseni sunt recunoscuti datorita celor peste 800 de pesteri cat si pentru numeroasele lanturi de vai adanci si piscuri. In Apuseni intalnim un peisaj de stanci care se imbina, intr-un mod armonios, cu potecile inguste, casutele de piatra si capitele de fan. Este un taram de vis care merita strabatut cel putin o data in viata. In Muntii Bihor, cunoscuti si sub denumirea de Tara Motilor,  intalnim cel mai mare ghetar de pestera: Scarisoara, cel mai mare lac subteran: Pestera de sub Zguresti, cea mai lata intrare de pestera: Coiba Mare dar si frumoasele partii de schi de la Arieseni. Muntii Trascau adapostesc privelisti surprinzatoare, de la cascada Ponorului, satul monument Rimetea, Manastirea Ramet, Iezerul Ighiel, Poiana Inimii, pana la cea mai lunga si denivelata pestera din Europa: Huda lui Papura. Muntele Mare este recunoscut pentru monumentele impunatoare ale naturii: Scarita Belioara si Molhasurile Capatanii dar si pentru schiturile de pe Valea Ariesului. Muntii Metaliferi au o frumusete aparte datorita si zonei Rosia Montana precum si a caselor situate la poalele versantilor.

Muntii Sureanu (Muntii Sebesului) ne incanta privirile cu Iezerul Sureanu, cu Transalpina si nu in ultimul rand, cu minunatele paduri si lacuri de acumulare.

Podisul Transilvaniei cuprinde Tinutul Tarnavelor si Tara Secasului fiind recunoscut datorita peisajelor unice, cu fortificatii masive, ruine de castele, paduri, lacuri si numeroase dealuri cu vii.

In judetul Alba, traditiile si obiceiurile din vechi stramosi prind viata la festivaluri si sarbatori. Satele judetului Alba sunt locuite de oameni minunati care pastreaza datinile transmise din generatie in generatie.Ocupatiile traditionale si mestesugurile practicate sunt prelucrarea lemnului, auraritul si olaritul. Nelipsite sunt si manifestarile si festivalurile, precum: ''Calusul'', ''Purtata fetelor de la Capalna'', ''Butea'', etc.

Alba Iulia este fara urma de indoiala, orasul de suflet al romanilor de pretutindeni. Cetatea Alba Iulia, cunoscuta si sub denumirea Cetatea Alba Carolina, este punctul turistic cel mai cunoscut din judetul Alba.
''Alba Iulia este centru tarii fiind resedinta ridicata de principi din cauza aerului sanatos si a pamantului foarte bun din imprejurimi [...]Am trecut peste un rau mare numit Mures si la o jumatate leghe mai departe ne-am dus sa dormim la Alba Iulia, care este o cetate mare si puternica...'' (Pierre Lescalopier, 1574).

Cetatea Alba Carolina este o fortificatia Vauban, construita in forma de stea (tip de constructie Vauban - tribut adus marelui arhitect marchizul de Vauban Sebastien Le Preste (1633-1707) si a fost ridicata in perioada 1714-1738, dupa planul arhitectului Giovanni Morando Visconti, la initiativa imparatului Carol al vi-lea de Habsburg. Cetatea se intinde pe 110 hectare, are perimetru total al zidurilor de 12 km, detine trei randuri de ziduri, sase porti din care patru sunt monumente arhitecturale, doua catedrale, un Muzeul Unirii si Sala Unirii.
In prezent, cetatea este impartita in mai multe trasee turistice:
  • Traseul celor trei fortificatii: Castrul Roman, Cetatea Medievala, Cetatea Alba Carolina.
  • Traseul Portilor
  • Traseul Neamului Romanesc
  • Traseul Sudic
  • Traseul Estic
  • Traseul Nordic
Sunt necesare doar cateva ore petrecute in cetatea Alba Carolina pentru a te intoarce in timp. Recomandam vizitarea urmatoarelor puncte turistice din cadrul Cetatii: Caponiera, Platforma de artilerie, Temnita, Celula lui Horea, Bastionul Sasilor.

Foto: @Florian-Rares Tileaga