20 iulie 2012

Bucataria bulgareasca

Bucataria bulgareasca este cunoscuta pentru diversitatea , prospetimea si calitatea produselor lactate precum si a legumelor si fuctelor proaspete.

bucataria bulgareasca
Bucataria bulgareasca este una dintre cele mai sanatoase din Europa iar principalele ingrediente folosite in prepararea alimentelor sunt:
-carnea (porc, vitel, pui)
-legumele (rosii, cartofi, ardei gras, castravete)
-laptele batut
-iaurt
-branzeturile preparate in casa
-usturoiul si ceapa care insotesc majoritatea preparatelor
-condimente: cimbrul, piperul si boia de ardei sunt cele mai folosite
Bogata in telemea, legume si sunca, salata bulgareasca este vedeta meniurilor bulgaresti.

Bucataria bulgareasca cuprinde si numeroase supe reci (supa tarator - supa de iaur si castraveti, supa de tucheti si supa de varza) dar si vestita ciroba de burta servita cu ardei iute.
Un preparat culinar extrem de apreciat in bucataria bulgareasca este ciorba de fasole a carei compozitie difera de la o regiune la alta.

Preparate bulgaresti 
 
tarator bulgaria
Tarator
Tarator: cea mai cunoscuta supa bulgareasca, preparata din iaurt, castraveti, marar, usturoi, apa si ulei vegetal.
Shopska Salad: cea mai populara salata bulgareasca care isi are numele de la regiunea Shopi (in apropierea capitalei Sofia); salata se prepara din castraveti, rosii, ceapa, ardei gras, telemea, otet, ulei si sare iar in Romania este cunoscuta sub denumirea de ''salata bulgareasca''.
Cubrica: un amestec de condimente p-e baza de cimbru care se foloseste la prepararea de musaca, chiftele sau kebapcheta.
 
kerpacha bulgaria
Kerbapcha
Kerbapcha: varianta bulgareasca a micilor romanesti, preparatul culinar fiind realizat din carne tocata de porc/vita, ceapa, chimen, sare si piper. Amestecul se intinde pe frigarui de metal si se prepara la gratar.
Kavarma: o rulada din legume, branza si carne de pui/porc.
Shishkebab: se prepara din frunze de vita de vie sau foi de varza umplute cu carne si musaca.
Snezhanka: salata preparata din castraveti, iaurt si usturoi.
Thracian banitsa: prajitura realizata din aluat pentru pateu, umpluta cu branza alba.