24 iulie 2012

Bucataria traditionala din Delta Dunarii

Suntem norocosi sa avem Delta Dunarii, ''cea mai spectaculoasa si neobisnuita lume romaneasca, o insula, nici apa nici pamant'', cum este caracterizata de Radu Anton Roman. Bucataria traditionala deltaica cuprinde o gama larga de preparate din peste, gustoase si realizate dupa obiceiuri stravechi. In Delta Dunarii turistii descopera ca exista moduri de a prepara pestele la care nu s-au gandit niciodata, metode pentru curatarea pestelui respectate cu sfintenie generatie dupa generatie. Foarte multe ponturi nu o sa primim deoarece aceste mici secrete de preparare a pestelui sunt transmise in familie insa ceea ce se cunoaste cu certitudine este faptul ca, pentru a iesi un preparat gustos, este musai ca pestele sa fie intotdeauna proaspat iar apa folosita la gatit sa fie luata din Dunare.
 
Preparate traditionale din Delta Dunarii:

crap pe varza delta dunarii
Crap pe varza

20 iulie 2012

Bucataria bulgareasca

Bucataria bulgareasca este cunoscuta pentru diversitatea , prospetimea si calitatea produselor lactate precum si a legumelor si fuctelor proaspete.

bucataria bulgareasca
Bucataria bulgareasca este una dintre cele mai sanatoase din Europa iar principalele ingrediente folosite in prepararea alimentelor sunt:
-carnea (porc, vitel, pui)
-legumele (rosii, cartofi, ardei gras, castravete)
-laptele batut
-iaurt
-branzeturile preparate in casa
-usturoiul si ceapa care insotesc majoritatea preparatelor
-condimente: cimbrul, piperul si boia de ardei sunt cele mai folosite
Bogata in telemea, legume si sunca, salata bulgareasca este vedeta meniurilor bulgaresti.

Bucataria bulgareasca cuprinde si numeroase supe reci (supa tarator - supa de iaur si castraveti, supa de tucheti si supa de varza) dar si vestita ciroba de burta servita cu ardei iute.
Un preparat culinar extrem de apreciat in bucataria bulgareasca este ciorba de fasole a carei compozitie difera de la o regiune la alta.

19 iulie 2012

Bucataria greceasca

bucataria greceascaCine a vizitat Grecia a fost cu siguranta impresionat de traditiile culinare grecesti. Bucataria traditionala greceasca isi are radacinile in culturile din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani.

Mancarea greceasca este simpla si rafinata, bine condimentata, cu o savoare inconfundabila data de bogatia si calitatea superioara a ingredientelor folosite.

Bucataria greceasca este una dintre cele mai vechi din lume cu o istorie de mai bine de 2.500 de ani iar prima carte despre arta culinara a fost scrisa de un poet grec, Archestrator, in anul 330 I.C.

Preparate culinare traditionale bucatariei grecesti

11 iulie 2012

Austria

Denumire oficiala: Republica Austria
Cod international: A
Suprafata: 83, 871 km
Capitala: Viena
Fus orar: CET
Populatie: 8,2 milioane
Limba oficiala: germana

Austria este situata in Europa Centrala si se invecineaza in Nord cu Germania si Cehia, in Sud cu Slovenia si Italia, la Est cu Ungaria si Slovacia iar la Vest cu Liechtenstein si Elvetia. Cand ne gandim la Austria ne vin in minte peisaje alpine, castelele Vienei, cafenele traditionale, valsul vienez, muzica sau prajiturile cu ciocolata. Daca privim Austria ca o destinatie turistica trebuie sa avem in vedere ca aceasta tara are o traditie foarte veche. Austria ofera atractii variate pentru orice tip de turist astfel incat multe persoane revin in vizita si in urmatorii ani.

5 iulie 2012

Sulina - Delta Dunarii

Sulina este localitatea cea mai estica a Romaniei, asezata pe malul drept al Bratului Sulina, la doar cativa kilometri de confluenta acestui brat cu Marea Neagra. Sulina este orasul din Romania situat la cea mai mica altitudine, 3-4 m deasupra nivelului marii.

Atractii turistice

In Sulina intalnim plaje semi-salbatice cu nisip fin si marea cu apa curata si fara alge in cea mai mare perioada a anului. Plaja din Sulina nu este ideala pentru pretentiosi insa este un loc perfect pentru turistii care isi doresc un concediu intr-un loc linistit si relaxant.

2 iulie 2012

Pasari din Delta Dunarii

Egreta


Egretele fac parte din familia starcilor avand un aspect exterior caracterizat prin gat, picioare si cioc lung. Maiestria egretei este data de penajul de un alb pur in contrast cu piciorele si ciocul de un negru patrunzator.
Egreta este protejata de lege in Romania si reuseste sa incante, prin prezenta ei maiestuoasa, turistii care viziteaza Delta Dunarii.
Egreta alba prefera sa frecventeze zonele cu balti si lacuri line unde gaseste hrana insa uneori isi face simtita prezenta si in camp deschis fiind in cautare de broaste si insecte. Este o pasare migratoare, vazul este simtul cel mai dezvoltat motiv pentru care vanatul se realizeaza in timpul zilei.
Pentru cuibarit, egreta alba alege zone retrase si linistite, stufarisuri unde femela depune un numar de maxim 4 oua albastrui in perioada lunii aprilie. Perioada de incubatie este de 27 de zile iar clocitul este realizat atat de femela cat si de mascul.