21 decembrie 2012

Traditii si obiceiuri romanesti iarna: Sarbatoare de Craciun


Sarbatoarea Craciunului este una dintre cele mai importante pentru poporul roman, cand este celebrata Nasterea Domnului Isus, strans legata de spiritualitatea populara care ne defineste ca neam. Sarbatoarea Craciunului este precedata de un post ce se intinde pe sase saptamani, de pe 15 noiembrie pana pe 24 decembrie. Postul Craciunului presupune renuntarea la carne, oua si lapte sau cum ar spune bunicii nostril dragi, renuntarea la alimentele dulci.
 
In Ajunul Craciunului, pe 24 decembrie, se pregateste o masa speciala cu bucate traditionale iar copii se duc la colindat. Casele sunt frumos decorate, curate si gata de a primi colindatori. Colindatul este un ritual reprezentat de texte ceremoniale (colinde), dansuri si gesturi specifice. Colindele transmit mesaje si urari de sanatate, prosperitate, recolte bogate si indeplinirea tuturor dorintelor. Colindatul este cea mai raspandita traditie romaneasca.

Colindatul incepe ziua in zori si se incheie la asfintit. Dupa ce canta doua sau trei colinde in curte, tinerii sunt invitati inauntru, pentru a fi primiti corespunzator si serviti cu mancaruri si bauturi traditionale. Copiii  primesc la colindat covrigi, nuci si mere iar colindele cele mai cantata sunt: Mos-Ajunul, Buna-dimineata, Colindisul sau Buna-dimineata la Mos-Ajun. In unele parti din Ardeal, copiii care merg cu colindatul se numesc piterei sau pizerei. Dupa credinta populara, ei sunt purtatori de noroc si fericire
 
In unele zone rurale ale tarii se obisnuieste ca cel mai in varsta membru al familiei sa arunce in fata colindatorilor boabe de grau si de porumb. Batranii spun ca, daca boabele peste care au trecut colindatorii vor fi date gainilor, acestea vor fi spornice la ouat. Acestia cred ca vor avea o recolta foarte buna in anul urmator daca vor amesteca samanta pe care o vor pune in brazda cu boabele folosite in ajun la primirea colindatorilor.  Tot in Ajun, painea se aseaza sub masa pentru a aduce noroc familiei, iar, sub fata de masa, se pune pleava de grau pentru a aduce belsug.
 
Prin unele parti ale tarii, baietii, dar mai cu seama cantaretii bisericesti umbla cu icoana in Ajunul Craciunului - o icoana pe care este zugravita nasterea lui  Isus Hristos in mijlocul staulului.
 
In unele zone, in Ajunul Craciunului, gospodarii strang din sat tot ce au imprumutat. In Mehedinti, spre exemplu, parintii pun copiilor banuti in buzunare de pentru ca anul viitor sa fie imbelsugat.
 
Autor foto: Mihai Ian Nedelcu